mancat pe fuga
Lifestyle

Mâncatul conștient și lista de to do: ce este mai important?

„Pe repede înainte” este definiția timpurilor actuale. Și atunci când agenda noastră este plină cu sarcini profesionale și personale, simplul act de a mânca devine, adesea, o activitate făcută automat, fără să-i mai acordăm prea multă atenție. Mulți dintre noi trecem în grabă prin sau peste mese, mâncăm pe fugă, în fața ecranelor sau în timp ce ne ocupăm de mai multe lucruri simultan. Fie că este vorba despre o gustare rapidă între întâlniri, ședințe, programul de lucru și luatul copiilor de la școală sau ronțăitul unor alimente în timp ce dăm scroll pe rețelele sociale, ne-am pierdut simțul de a ne bucura de mâncare. Această stare constantă de distragere a atenției de la ceea ce mâncăm, nu doar că poate duce la a mânca mult mai mult decât avem nevoie, sau mult mai puțin sănătos, pentru că preferăm ceva foarte rapid și facem alegeri nepotrivite. Totodată, ne și privează de oportunitatea de a trăi în mod conștient și prezent momentul unei mese și de a aprecia cu adevărat mâncarea pe care o consumăm.

Mâncatul conștient este un antidot la acest mod de viață grăbit. Este o practică ce ne încurajează să încetinim ritmul, să acordăm atenție propriului nostru corp și să fim pe deplin prezenți în timpul meselor. Savurând fiecare îmbucătură, ascultându-ne semnalele de foame și sațietate și evitând distragerile, putem transforma complet modul în care ne hrănim. Și modul în care ne simțim în legătură cu asta. Mâncatul conștient nu este doar o modalitate de a ne îmbunătăți sănătatea fizică, ci este și o formă, puternică de altfel, de self care – autoîngrijire – care ne ajută să ne reconectăm cu noi înșine, să gestionăm stresul și să cultivăm o relație mai echilibrată cu mâncarea.

În acest fel, putem avea nu doar o digestie mai bună, ci ne putem bucura și de bunăstare emoțională. Asta deoarece vom avea un sentiment mai profund de împlinire și satisfacție. Având în vedere că suntem tot mai des încurajați să facem cât mai multe în cât mai puțin timp, mâncatul conștient ne invită să ne oprim, să respirăm și să creăm o legătură mai intenționată și prezentă cu ceea ce ne hrănește. Te invit să explorăm cum poți integra această practică de mâncat conștient în viața ta de zi cu zi.

Ce este mâncatul conștient?

Mâncatul conștient este practica de a acorda întreaga atenție experienței de a mânca, folosindu-ți toate simțurile pentru a savura mâncarea și fiind pe deplin prezent în timpul meselor. Această practică te încurajează să devii mai conștient față de semnalele de foame și sațietate. Acest lucru te ajută să faci alegeri mai bune, mai sănătoase în privința cantității și calității alimentelor. Dacă savurezi fiecare îmbucătură și acorzi atenție deplină acestui lucru, vei sesiza mult mai repede când te-ai săturat. Astfel, vei știi când să te oprești, ajungând să mănânci numai cât ai nevoie. Acest mod de a te hrăni poate schimba complet interacțiunea cu mâncarea, transformând mesele într-o plăcere sănătoasă și într-un moment pentru tine, nu doar într-o sarcină implicită de bifat pe lista zilnică.

De ce este mâncatul conștient important pentru o stare de bine

  • Îmbunătățește sănătatea digestivă

Când mănânci conștient, corpul tău este mai pregătit să digere alimentele. Mestecarea corectă și un ritm mai lent permit sistemului digestiv să funcționeze eficient, reducând balonările, indigestia și disconfortul.

  • Promovează o relație sănătoasă cu mâncarea

Mâncatul conștient te ajută să te reconectezi cu semnalele naturale ale corpului tău privind foamea și sațietatea. Acordând atenție nevoilor reale ale corpului, poți evita supraalimentarea sau subalimentarea, ceea ce duce la o relație mai echilibrată și sănătoasă cu mâncarea.

  • Reduce stresul și mâncatul emoțional

Atunci când sunt stresate, simt anxietate sau chiar când sunt plictisite, unele persoane apelează la mâncare ca la un refugiu pentru confort, fără a fi, neapărat, atente la ceea ce consumă. Mâncatul conștient aduce multe conștientizări în acele momente: te poate ajuta să identifici declanșatorii emoționali și astfel, poți învăța să reacționezi la ei în moduri mai sănătoase. Încetinind ritmul și concentrându-te pe fiecare îmbucătură, poți reduce tendința de a mânca din obișnuință, reflex sau din cauza unor emoții prea puternice.

  • Crește satisfacția și plăcerea mâncatului

Prin implicarea totală în mâncarea din farfurie, poți descoperi noi arome, texturi și gusturi. Această experiență senzorială intensă crește satisfacția pe care o obții la masă, făcând actul de a mânca mult mai plăcut și mai împlinitor.

Cum poți practica mâncatul conștient

  • Fii atent la semnalele de foame și sațietate

Înainte de a mânca, ia-ți un moment să îți evaluezi nivelul de foame. Ești cu adevărat înfometat fizic sau mănânci din obișnuință, plictiseală, anxietate sau stres? Pe măsură ce mănânci, fii atent la cum se simte corpul tău și oprește-te atunci când ești sătul, nu plin.

  • Savurează fiecare îmbucătură

Mănâncă încet, mestecă de multe ori și savurează fiecare îmbucătură de mâncare. Observă aromele, texturile și mirosurile. Implică-ți toate simțurile – ce miros are mâncarea? cum se simte în gură? ce arome descoperi pe măsură ce o mesteci mai mult? Cu cât te concentrezi mai mult pe aceste aspecte, cu atât te vei simți mai satisfăcut chiar și cu porții mai mici.

  • Minimizează distragerile

Evită să mănânci în fața ecranelor, fie că este vorba despre televizor, telefon sau laptop. Aceste distrageri îți fură atenția de la mâncare și te pot face, cu ușurință chiar, să mănânci mult mai mult decât ai nevoie. Și asta așa, în mod automat. În schimb, te invit să creezi un mediu liniștit, unde să te poți concentra doar pe actul de a mânca: așează pe masă fața de masă preferată, folosește farfuria cea bună, aranjează mâncarea frumos în farfurie, pune-ți o porție mică, pentru început, și savurează fiecare îmbucătură.

  • Practică recunoștința pentru mesele tale

Ia-ți un moment să apreciezi mâncarea din fața ta. Gândește-te de unde provine, cine a pregătit-o și cum îți hrănește corpul. Cultivarea recunoștinței poate face ca masa ta să pară mai semnificativă și să îți ofere un sentiment de conexiune cu mâncarea.

  • Ia îmbucături mici și mestecă bine

Mestecarea corectă a alimentelor nu doar că ajută digestia, dar oferă creierului timp să înregistreze când ești sătul. Ia îmbucături mici și mestecă fiecare îmbucătură încet, mai mult timp, concentrându-te pe experiența senzorială a mâncatului: cum se simte, cum miroase, ce gusturi descoperi etc.

  • Fă pauze în timpul mesei

La jumătatea mesei, pune tacâmurile jos și ia o pauză. Verifică cum te simți – cât de sătul ești? Îți mai place mâncarea sau mănânci doar din obișnuință? Pauzele te ajută să rămâi conștient și să te asiguri că mănânci cu intenție, nu pe pilot automat.

  • Fii atent la triggerii – declanșatorii – emoționali

Atunci când îți este foame, observă cum te simți. Este vreo emoție anume pe care o simți? Dacă observi că îți dorești să mănânci, dar nu ești, fizic, înfometat, întreabă-te ce simți mai exact în acel moment. Ești stresat, simți anxietate, te simți singur sau ești plictisit? Recunoașterea acestor triggeri emoționali te poate ajuta să conștientizezi cum stările tale emoționale intense te fac să apelezi la mâncare ca un mecanism de a face față disconfortului emoțional. Însă acest comportament nu este unul sănătos și, pe termen lung, sunt mai multe dezavantaje. Dacă îți este greu să abordezi singur cauza principală, apelează la un psihoterapeut. Acesta te va ajuta să nu te mai refugiezi în mâncare pentru a obține confortul de care ai nevoie.

Concluzie: călătoria ta spre mâncatul conștient poate începe acum

Implementarea acestei practici de mâncat conștient în rutina ta zilnică poate avea un impact profund și pozitiv asupra sănătății tale fizice și bunăstării emoționale. Încetinind ritmul, savurând fiecare îmbucătură și ascultând nevoile corpului tău, poți crea o relație mai hrănitoare și plăcută cu mâncarea.

Ești pregătit să îmbrățișezi mâncatul conștient ca o formă de a avea (mai multă) grijă de tine? Începe cu pași mici. Încearcă să ții cont, pentru început, doar de una dintre practicile de mâncat conștient la următoarea ta masă și construiește treptat de acolo. Fie că este vorba de savurarea aromelor sau de a face o pauză pentru a-ți evalua nivelul de foame, fiecare pas te apropie de o abordare mai sănătoasă și mai conștientă a mâncatului.

 

 

Sursa foto: www.pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *